
Mat
En saftig Entrecote bit! Ett glas rött med trevligt sällskap, vad mer kan man önska sig.
Entrecote med potatisgratäng
Tillagning
- POTATISGRATÄNG: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj fyra formar på 2,5 dl styck eller en stor gratängform med smör.
- Skala potatis och skär dem i tunna skivor ca 3 mm. Skala och hacka löken fint.
- Lägg potatis och lök samt grädde, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Koka i 5 minuter och rör ofta.
- Fördela potatisen med såsen i formarna eller lägg i en stor form.
- Strö över osten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
- HARICOTS VERTS: Skär bort 5 mm av ändarna på bönorna om det behövs. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner bönorna. Frysa bönor låter du bara ligga i 3 minuter. Färska bönor kokar du i 2 minuter. Häll av och spola kallt.
- Fördela bönorna till fyra högar och rulla in varje hög i en skiva bacon. Fäst ihop baconet med tandpetare.
- Stek runt om i ca 5 minuter till fin färg.
- TOMATSALLAD: Skala, dela och strimla rödlöken fint. Blanda med salt i en skål. Skölj tomaterna. Skär bort blomfäste på stora tomater. Skär i skivor eller bitar. Blanda tomater och rödlök med vinäger, olivolja, salt och peppar. Lägg upp i skål eller på serveringsfat.
- ENTRECOTE: Salta och peppra köttet på båda sidor samt vänd i olja. Låt köttet blir rumsvarmt. Tänd grill eller värm en stekpanna eller grillpanna på max. Grilla eller stek köttet på vardera sida några minuter till önskad stekgrad. Entrecote är rött - medium rare vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader.
- Servera entrecoten med potatisgratängen, baconlindade bönorna, de bakade lökhalvorna och tomatsalladen.
- Har man inte tid för att göra en egen potatisgratäng så finns det goda färdiga att lägga in i ugnen. Se länk Här